Opleiding

Navigeren door Traumabehandeling: Het omgaan met PTSS, Dissociatie en meer

VGCt vervolgcursus van 25 uur

Traumabehandeling kan soms een uitdaging zijn, vooral wanneer complexe factoren zoals dissociatie een rol spelen. In deze cursus willen we je ondersteunen om met meer vertrouwen en vaardigheden deze complexe problematiek aan te pakken en je werkplezier vergroten. Met 15-30% van de mensen met PTSS die ook last hebben van dissociatieve symptomen, is het belangrijk om deze problematiek serieus te nemen en te leren hoe je er effectief mee om kunt gaan.

We begrijpen dat het behandelen van dissociatieve stoornissen complex kan zijn, en daarom is deze cursus gericht op het vergroten van jouw begrip en bekwaamheid in het omgaan met uitdagende situaties.

Deze 25-uur durende VGCT vervolgcursus biedt een gestructureerd en methodisch overzicht van traumabehandeling voor volwassenen en ouderen. We richten ons op het verbeteren van jouw therapeutische vaardigheden, zodat je beter kunt omgaan met complexe casussen en meer voldoening kunt halen uit je werk.

Je leert niet alleen hoe je gedragstherapeutische diagnostiek kunt toepassen, maar ook hoe je effectieve behandeltechnieken kunt inzetten om je cliënten te ondersteunen op hun herstel.

Dus als je je vaardigheden wilt versterken en meer vertrouwen wilt opbouwen in het behandelen van PTSS en dissociatie, dan is deze cursus precies wat je nodig hebt.

Wat zijn de leerdoelen van deze cursus?

Wat bereik je na deze cursus?

Wat staat er op het programma tijdens de cursus?

Tijdens de cursus zul je zowel plenair als in kleine groepen aan de slag gaan met rollenspelen om de interventies in de praktijk te brengen. We maken gebruik van filmopnames van je eigen werk om de voortgang te bespreken en te reflecteren op je ontwikkeling.

Het accent ligt op het praktisch toepassen van vaardigheden, ondersteund door huiswerkopdrachten die bestaan uit het maken en bekijken van filmopnames, het lezen van relevante literatuur, en het experimenteren met nieuwe technieken.

Onze aanpak is gebaseerd op de meest recente literatuur en bronnen, inclusief video’s van platforms zoals Psyflix, het kennisnet van de VGCT, en podcasts. Om je leerervaring te versterken, bieden we ook een digitale omgeving aan waar je toegang hebt tot aanvullende literatuur en video’s.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus is ontwikkeld voor psychologen (basis/GZ/klinisch), psychotherapeuten, orthopedagogen (basis/generalist), verpleegkundig specialisten en psychiaters die in hun werk te maken krijgen met casuïstiek op het gebied van PTSS, dissociatie en dissociatieve stoornissen.
Een vooropleiding in de vorm van een door de VGCT erkende basiscursus is vereist om deel te nemen aan deze cursus.

Accreditatie

Aangevraagd voor VGCt en VEN. Indien je graag wilt dat accreditatie aangevraagd wordt voor een andere vereniging, kun je dat verzoeken.

Docenten

Dr. Mariel Meewisse (hoofddocent): Klinisch Psycholoog, supervisor VGCt, supervisor VEN, trainer en supervisor BEPP
Drs. Nadine Blaauboer (tweede docent): GZ-Psycholoog en Cognitief gedragstherapeut VGCt

Datums

Vrijdagen 13 september, 18 oktober, 15 november en 6 december 2024 van 9.30 tot 17.00 uur

Locatie

Abate expertisecentrum angst en trauma.
Het Voert 11, 1613 KL Grootebroek
Het treinstation Bovenkarspel-Grootebroek ligt op 650 meter afstand.
Parkeren kan op eigen terrein.

Inschrijven

Als je je wilt aanmelden, kun je een e-mail sturen naar Nadine Blaauboer info@psychologienadine.nl. De groep bestaat uit maximaal 24 cursisten. Bij tenminste 12 cursisten vindt de cursus doorgang.
Het cursusgeld bedraagt € 1100,- inclusief lunch en lesmateriaal.