Behandeling

De behandeling start voor mij met de vragen wat is er aan de hand en hoe kan deze persoon het beste geholpen worden? Ik werk vanuit een persoonsgerichte benadering waarin ik voor ieder persoon een unieke behandeling creëer. Wetenschappelijk bewezen behandeltechnieken vormen hierin de basis gecombineerd met mijn ervaring en intuïtie. Jouw hulpvraag en jij als persoon staan hierin centraal.

Klachten en problemen

Ik behandel de volgende klachten en problemen:

Behandeltechnieken en therapieën

Ik maak gebruik van de volgende behandeltechnieken en therapieën

Sommige klachten behandel ik niet

Dit kan zijn omdat er langdurige en meer specialistische zorg nodig is wat ik niet kan bieden in de GB-GGZ. Wat ik niet behandel is: verslavingen, een ernstige depressie of ernstige persoonlijkheidsstoornis, autisme en ADHD.  Ik maak regelmatig gebruik van elementen van schematherapie in de behandeling maar kan in de GB-GGZ geen volledige schematherapie bieden. De verzekering dekt niet het benodigde aantal sessies. Dit kan wel als je ervoor kiest om de behandeling zelf te betalen.

Mijn visie

Ik geloof dat veel psychische klachten voort komen uit wat we hebben meegemaakt gedurende ons leven. Over wat er niet had moeten zijn (onveiligheid, geweld, pesten, misbruik) en waar tekort van was (steun, liefde, aandacht, veiligheid). Ieder opgroeiend mens heeft deze basisbehoeften en als daar niet aan voldaan wordt dan ga je je daar tegen wapenen. Deze overlevingsmechanismes waren nodig op het moment zelf maar kunnen uiteindelijk gedragspatronen worden die niet meer helpend zijn en uiteindelijk klachten geven.

Helpend of niet, ieder gedrag heeft een functie. Bijvoorbeeld het weghouden van nare herinneringen of het uit de weg gaan van moeilijke gevoelens. Het langdurig onderdrukken van gevoelens, emoties en behoeftes zorgt voor disbalans of klachten. Door te onderzoeken wat je gedrag voor functie heeft, krijg je inzicht in hoe het je klachten in stand houdt. Vaak kan dit in verband worden gebracht naar eerdere momenten in je leven waarin je dit gedrag gevormd hebt. Dit zorgt voor mildheid en begrip waardoor er ruimte ontstaat voor het aanleren en oefenen van nieuw gedrag.

Door de verbinding met je binnenwereld te herstellen kunnen onverwerkte gebeurtenissen verwerkt worden en kun je een betere relatie met jezelf opbouwen. 

Vanuit mijn visie zal behandeling zich richten op wat je hebt meegemaakt, hoe jij met jezelf en je emoties om gaat en welk gedrag de klachten in stand houdt. Jouw hulpvraag bepaalt welk gebied de meeste aandacht nodig heeft.