Opleiding

"Van Uitdaging naar Expertise"
Traumabehandeling voor PTSS, dissociatie en complexe problematiek

VGCt vervolgcursus van 25 uur

Traumabehandeling kan soms een uitdaging zijn, vooral wanneer complexe factoren zoals dissociatie en dissociatieve stoornissen een rol spelen. Met 15-30% van de mensen met PTSS die ook last hebben van dissociatieve symptomen, is het belangrijk om deze problematiek serieus te nemen en te leren hoe je er effectief mee om kunt gaan. In deze cursus richten we ons op het verbeteren van jouw therapeutische vaardigheden, zodat je met vertrouwen kunt omgaan met complexe casussen en je werkplezier kunt vergroten.

Je leert niet alleen hoe je gedragstherapeutische diagnostiek kunt toepassen, maar ook hoe je effectieve behandeltechnieken kunt inzetten om je cliënten te ondersteunen op hun herstel. Deze cursus biedt je de tools en inzichten om PTSS bij dissociatie en dissociatieve stoornissen effectiever te behandelen, zodat je met meer expertise kunt werken aan complexe traumagerelateerde casussen. 

De cursus bestaat uit drie delen: 

1: Diagnostiek en indicatiestelling: Gericht op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden voor het diagnosticeren van PTSS (met dissociatie) en dissociatieve stoornissen, met nadruk op cognitieve gedragstherapie, probleemgedrag en casusconceptualisatie. 

2: Interventiefase: Deelnemers leren traumagerichte behandelingen uitvoeren, zoals Imaginaire Exposure, Exposure in Vivo, en Imaginaire Rescripting, met focus op het doorbreken van dissociatief gedrag en vermijdingsgedrag

3: Verdieping en evaluatie: Leer stagnaties in de behandeling te identificeren en verdiepingsinterventies toe te passen, zoals stoelentechniek.

Dus als je je vaardigheden wilt versterken en meer vertrouwen wilt opbouwen in het behandelen van PTSS en dissociatie, dan is deze cursus precies wat je nodig hebt!

Wat zijn de leerdoelen van deze cursus?

Wat bereik je na deze cursus?

Wat staat er op het programma tijdens de cursus?

Tijdens de cursus zul je zowel plenair als in kleine groepen aan de slag gaan met rollenspelen om de interventies in de praktijk te brengen. We maken gebruik van filmopnames van je eigen werk om de voortgang te bespreken en te reflecteren op je ontwikkeling.

Het accent ligt op het praktisch toepassen van vaardigheden, ondersteund door huiswerkopdrachten die bestaan uit het maken en bekijken van filmopnames, het lezen van relevante literatuur, en het experimenteren met nieuwe technieken.

Onze aanpak is gebaseerd op de meest recente literatuur en bronnen, inclusief video’s van platforms zoals Psyflix, het kennisnet van de VGCT, en podcasts. Om je leerervaring te versterken, bieden we ook een digitale omgeving aan waar je toegang hebt tot aanvullende literatuur en video’s.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus is ontwikkeld voor psychologen (basis/GZ/klinisch), psychotherapeuten, orthopedagogen (basis/generalist), verpleegkundig specialisten en psychiaters die in hun werk te maken krijgen met casuïstiek op het gebied van PTSS, dissociatie en dissociatieve stoornissen.
Een vooropleiding in de vorm van een door de VGCT erkende basiscursus is vereist om deel te nemen aan deze cursus.

Accreditatie

De cursus is geaccrediteerd voor zowel de VEN als de VGCT. 

Docenten

Dr. Mariel Meewisse: Klinisch Psycholoog, supervisor VGCt, supervisor VEN, trainer en supervisor BEPP
Drs. Nadine Blaauboer: GZ-Psycholoog, Cognitief gedragstherapeut VGCt en Schematherapeut

Datums

Vrijdagen 7 maart, 21 maart, 4 april en 9 mei 2025 van 9.30 tot 17.00 uur

Locatie

Abate expertisecentrum angst en trauma.
Het Voert 11, 1613 KL Grootebroek
Het treinstation Bovenkarspel-Grootebroek ligt op 650 meter afstand.
Parkeren kan op eigen terrein.

Inschrijven

Als je je wilt aanmelden, kun je een e-mail sturen naar Nadine Blaauboer info@psychologienadine.nl. De groep bestaat uit maximaal 24 cursisten. Bij tenminste 12 cursisten vindt de cursus doorgang.
Het cursusgeld bedraagt € 1100,- inclusief lunch en lesmateriaal.